SMOOTH-ON HOME

RólunkGet a Catalog

 


Építészet , Restaurálás
Gyertyakészítés
Negatívlevétel , öntés
Prototípusgyártás
Szobrászat
Taxidermy

Speciális Effektek 


Élõ mintavétel, öntés

Fújható gumik és mûanyagok

 
FAQ  

Video könyvtár

  

Distributors

 


Press Releases

Seminars

 

 

A rugalmas uretánt betonöntéshez használni, több előnnyel is jár:

 • Újra felhasználható
 • Nem zsugorodnak 
 • Kopásállóak
 • Széles keménységintervallumban mozognak, ezért hosszúéletű öntvényeket készíthetünk.
 • Önthetőek, ecsetelhetőek vagy szórhatóak az eredeti modellre.
 • A leggazdaságosabb kokillakészítő anyag (a többi gumihoz viszonyítva).

Általános áttekintés: Hogy jól használható negatívot készítsünk, először elő kell készíteni az ősmintát (tömítő- és formaleválasztó anyagokkal). Következő lépésként keverjük ki a gumit majd vigyük fel a modell felületére - ha ecsettel vagy spray-vel tesszük ezt, szükség lehet egy támasztó-héjra, miután a gumi megkötött. Miután megkötött, a gumit távolítsuk el a modellről. Mielőtt a szerszámba öntenénk, használjunk formaleválasztót a szerszámbontás megkönnyítése érdekében. Keverjük össze a betont és öntsük bele a szerszámba. Hagyjuk megkötni a betont. Ha mindent jól csináltunk, egy tökéletes másolatot kell kapnunk, a negatívban meg még számos öntést csinálhatunk.

Mielőtt elkezdjük - Készísük elő a szükséges anyagokat

A. Válasszunk ki egy gumifajtát a kokillának – Döntsük el, hogy a gumit öntjük, ecseteljük vagy szórjuk. A legnépszerűbb kokillaöntő gumikat betonhoz használják:

Önthetőek:

 • PMC-121/30 (lágy, hajlékony) – nagyobb alámetszések esetére.
 • PMC-860 (közepesen lágy) – kisebb alámetszések/sarkok esetére.
 • PMC-780 or 790 (merev, kis rugalmasság) – lapos kokillák, beton bélyegek vagy alátétek.

Kenthetőek:

 • Új Brush-On 40 – legjobb megereszkedés álló, és kopásálló az összes kenhető közül.
 • A Brush-On 40 lágy és könnyen nyúlik - jól használható "kesztyű kokilléknak".
 • EZ Mix 50 – A legkönnyebb keverni.

Szórhatóak:

 • EZ Spray 50.

B. Tömítőanyag (SuperSeal)

C. Formaleválasztó (Universal Mold Release)

D. In & Out vízbázisú formaleválasztó betonhoz .

E. Beton

A folyamat:

1. lépés: A SuperSeal-lel tömítsük le a modellt.
Ha a mintánk porózus felületű (beton, kő, fa) vagy víz/kénbázisú clay-ekből készült, mindenképpen tömíteni kell. Sokféle tömítőanyag létezik, pl. sellak, viasz paszta vagy alkohollal higított petróleum kocsonya. A Smooth-On SuperSeal egy szappan blend, ami nem változtatja meg a felületi minőséget, és meleg vízzel lemosható a felszínről. Hordjunk fel 2 réteg SuperSeal-t az egész modellre és a körülötte lévő területekre, majd hagyjuk száradni (az első réteget 7 percig, mielőtt a következő réteget felhordjuk; az utolsó réteget 10 percig hagyjuk száradni).

2. lépés: Alkalmazzunk formaleválasztót – Smooth-On Universal Mold Release.
A könnyebb formaleválasztás érdekében használjunk Universal Mold Release-t a SuperSeal megszáradása után. Fújjunk egy finom ködöt a modellre és a közvetlen környékére. Hordjuk fel a felületre, az apró részletekbe is. Fújjunk fel egy második réteget is, majd várjunk 15 percet, mielőtt a gumit ráöntenének.

3. lépés: Készítsük el a kokillát.
Keverjük ki és öntsük, kenjük vagy fújjuk a modellre a rugalmas gumit. Ha kenjük vagy fújjuk, másnap mindenképp készítsünk egy támasztó héjat is.

4. lépés: Szerszámbontás
Távolítsuk el az eredeti modellt a megkötött gumi negatívból.

5. lépés: Öntés előtt használjunk formaleválasztót – In & Out (betonhoz).
Beton, kő, cement és más hasonló anyagokat önteni kihívás, mivel nagymértékben koptatják a szerszámot. Formaleválasztó haszálata nélkül gyorsan elkopnának a részletek. Az In & Out, vízbázisú formaleválasztó koncentrátum a legjobb választás ennek kikerülésére. Keverjük be az In & Out-ot, ahogy azt a műszaki adatlap előírja (általában 1 rész koncentrátum 8 rész vízhez) majd fújjuk bele a kokillába. Győződjünk meg róla, hogy a szerszám teljes felületére jutott formaleválasztó. Nem kell megvárni a száradást, rögtön lehet önteni bel a betont.

6. lépés: A beton öntése.
Keverjük ki a betont és öntsük a kokillába. Rázzuk össze, hogy a légbuborékok eltávozzanak. Hagyjuk megkötni.

7. lépés: A beton eltávolítása a szerszámból.

 

Buborékok eltávolítása a beton felületéről Nyomtatóbarát verzió

Bevezető
A felületi lyukak (apró lyukak, más néven pitting) a beton öntvények felületén találhatóak, ezekkel mindenki találkozott már, aki betont öntött. Ha túl sok a hiba, utómunkálatok szükségesek, de lehet, hogy menthetetlen a darab, ami anyag, idő és pénzkidobás. Ha megértjük, hogy mi okozza a lyukakat, elkerülhetőek a felesleges öntések.

A következő információkat profi szakemberetől gyűjtöttük össze. Ezek közül néhány több évnyi kutatás és fejlesztés eredménye. Lehetséges, hogy egy speciális kérdésre nincs itt válasz, de a legtöbbet előforduló problémákat összegyűjtöttük itt.

Kérdés: Mik a felületi üregek?
Válasz:
A felületi lyukak (apró lyukak, más néven pitting) a beton öntvények felületén találhatóak. A kész ötvény felületén nem kívánatosak ezek a hibák.

Kérdés: Mi okozza ezeket a lyukakat?
Válasz:
Az üregeket általában a következő 3 tényező okozza: formaleválasztó, víz vagy levegő (néha mind a három együttesen).

Kérdés: A formaleválasztó hogyan van hatással a beton öntvény felületére?
Válasz:
A formaleválasztók "kenőanyagként" funkcionálnak a szerszám és a beton között. A helyes alkalmazás meggátolja a felületi üregeket. Viszont ha túl sok a formaleválasztó, az összegyűlhet a mélyebb területeken. Ahogy a betont beleöntjük a formába, ezek az összegyűlt "tócsák" megakadályozzák a forma tökéletes kitöltését. Amikor kivesszük a terméket a szerszámból, üregek jelennek meg ezeken a helyeken. A rázópad ezesetben csak ront a helyzeten, mert még több formaleválasztó gyűlik össze a szerszám mélyebb részein. ezek a lyukak általában kb. 0,3 cm-esek.

Kérdés: Hogyan okoz a víz felületi hibákat?
Válasz:
Ugyanúgy, ahogy a formaleválasztó. Ahogy a beton köt, a visszamaradt víz elpárolog, üreg marad vissza a felszínen. A rázópad itt is ront a helyzeten.

Kérdés: Hogyan okoz a levegő felületi hibákat?
Válasz:
A legtöbb esetben, a levegőlyukak szabálytalan alakúak és nagyobb méretűek (1,27 cm), mint a víz vagy formaleválasztó által okozottaknál. A légüregeket a beton és a szerszám közé szorult levegő okozza. Általában a sűrű betonoknál fordulnak elő, szabálytalan alakban az összepréselt anyagban. okozhatja a túl kevés malter is a töltőanyag között. A lyukak megtalálhatók még az alámetszést tartalmazó öntvényeknél.

Hogyan szüntessük meg a légbuborékokat:

Amíg sokféle variációt kell figyelembe venni a légbuborékok eltüntetéséhez, addig sok orvosság is van a megelőzésre.

Óvatos előkészítés és bevált gyakorlatok megszüntethetik a legtöbb problémát. Az alábbiakban leírunk módszereket és anyagokat, amiket betartva jó minőségű terméket csinálhatunk.

Kérdés: Ha több maltert teszünk a betonba, segíteni fog csökkenteni a lyukakat?
Válasz:
Igen. A több malter folyékonyabbá teszi az anyagot, így jobban körülfolyja a töltőanyagot. A malter kéményként funkcionál, ahol a levegő- és vízbuborékok eltávozhatnak a rendszerből. Rázás közben ezek felemelkednek a felszínről és a szerszám nyitott oldalán eltávoznak. A nagyobb malter arány segíti a nagyobb töltőanyag darabokat az elhelyezkedésben, amik így kiszorítják a levegőt.

Kérdés: Mi történik, ha durvább szemcséjű töltőanyagot használok?
Válasz:
Nagyobb szemű kavicsot használva nagyobb az esélye annak, hogy a levegő bentrekedjen azok alatt. És a nagyobb darabok közt nagyobb üreg is keletkezhet. Ezért ajánlot finomabb szemű kavicsot használni, vagy pedig a durvát keverni a finommal. A kisebb darabok egyfajta görgőkként funkcionálva segítik a nagyobbak elhelyezkedését. Érdemes a töltőanyagot 50/100/200-as szitán átszűrni.

Kérdés: A cement fajtája befolyásolhatja a minőséget?
Válasz:
A cement kenőolajként viselkedika rázás alatt és segít a nagyobb darbaknak az elhelyezkedésben. Érdemes minél finomabb cementet használni. A száálongó porok, amik finomabbak a cementnél, tovább növelik a kenőképességet.

Kérdés: Mit tehetek, ha a betonomnak kicsit a víz/cement aránya?
Válasz:
Ebben az esetben hosszabb ideig kell keverni a betont, hogy a levegő- és vízbuborékok a felszínre jöjjenek. A rázás periódusának is hosszabbnak kell lennie.

Kérdés: Hallottam, hogy plaszticizáló adalék hozzáadása segíti a felületi üregek eltávolítását. Igaz ez?
Válasz:
igen, igaz. Az adalék hozzáadásával nagyobb tágulás érhető el alacsony víz-cement aránynál. Ez azt eredményezi, hogy a levegő, a víz és a töltőanyag szabadabban mozoghat a keverékben. Az adalék viszont azt is eredményezi, hogy a beton sokkal gyorsabban fog kötni. Tehát sokkal kevesebb ideig tudjuk rázni. Ezért ajánlatos formaleválasztót használni az adalékkel egyidejűleg. a formaleválasztó segíti a beton szabad mozgását, így szüntetve meg a felszíni lyukakat.

Kérdés: Milyen anyagot használjak szerszámnak?
Válasz:
A szerszám felülete olyan tömör legyen, amennyire csak lehet, hogy az esetleges feszültséget csökkentsük. éppen ezért használnak egyre többen gumi szerszámot. A helyes formaleválasztás használata egy gumi szerszámon, adja a lehető legjobb felületet.

Kérdés: Rázom a betont, de még így is vannak lyukak az öntvényemben!
Válasz:
A levegő- és vízzárványok a legkönyebb alkotóelemek, így felúsznak a felszínre. Ez a zárógép közelében igaz. Ha külső rázógépet használunk, a szerszámot ütés éri. Ez azt eredményezi, hogy a beton a megütögetett terület felé úszik és a zárványokat kiüríti onnan. Ez a technika mély alámetszést tartalmazó daraboknál alkalmazható jól.

Kérdés: Mennyire hasznosak a formaleválaszók?
Válasz:
A formaláválasztók nemcsak a felületi minőséget javítják, hanem a szerszám élettartamát is növelik. A megfelelő leválasztó és annak alkalmazása a legnehezebb. A különböző leválasztók különböző eredményt hoznak. Kémiailag aktív formaleválasztó használata ajánlott.

A leválasztó mennyisége jelentősen befolyásolja a késztermék felületét. A felesleges leválasztó lyukakat okoz. A legmélyebb pontokon megjelenő lyukak szintén a túl sok leválasztóra utalnak. Ha vékony rétegben hordjuk fel a leválasztót, az segít eltüntetni a hibákat.

Hasznos tanácsok a buborékmentes öntéshez:

Minden profi betonöntő szakember megmondhatja, hogy a beton öntés nem egzakt tudomány. Túl sok tényező hat, így lehetetlen buborékmentes öntvényeket készíteni. Azokat minimalizálni lehet, így a következő tanácsok nem szavatolják a buborékok megszűnését, de hozzásegíthenek a lehető legjobb minőségű öntvények elkészítéséhez.

Tanács #1
Növeljük meg a keverési időt, ez segíti a buborékok felszínre úszását. Úgyszintén segíti a homogén konzisztenciát.

Tanács #2
Győződjünk meg arról, hogy a formaleválasztó vékony rétegben lett felhordva. Ez megakadályozza, hogy a mélyebb részeken összegyűljön.

Tanács #3
Alacsonyabb viszkozitású cementet kapunk, ha homokot vagy finom port adunk hozzá. Ez segíti a nagyobb darab töltőanygot a mozgásban, valamint a levegőbuborékok mennyiségét csökkenti.

Tanács #4
Használjunk szabályos alakú töltőanyagot. A szabálytalan alakúak sűrítika abetont.

Tanács #5
A rázás közben használt technikák szintén csökkenthetik a felszíni hiányokat. A külső és belső rázás a leghatékonyabb a levegő- és vízbuborékok kiűzésében. A kokilla kalapálása eltüntetheti a maradék lyukat is.

 

 

 

Novia Kft.
1149 Budapest
Nagy Lajos király útja 108.

email: : info@smoothon.hu
Telefon: +36 1 222-1112
Fax: +36 1 222-1105