SMOOTH-ON HOME

RólunkGet a Catalog

 


Építészet , Restaurálás
Gyertyakészítés
Negatívlevétel , öntés
Prototípusgyártás
Szobrászat
Taxidermy

Speciális Effektek 


Élõ mintavétel, öntés

Fújható gumik és mûanyagok

 
FAQ  

Video könyvtár

  

Distributors

 


Press Releases

Seminars

 

A szerszámkészítés

A szükséges anyagmannyiség megbecslése

A szükséges anyagmennyiség megbecslése nehéz feladat. Az elég és a túl sok gumi megbecslése nemcsak idegesítő, hanem költséges is. Pedig nem bonyolult dolog, viszont erre is igaz az az általános szabály, hogy "gyakorlat teszi a mestert".

Sok tényezőt kell figyelembe vennünk, pl.: a modell összetettsége (befoglaló méretek, felület, alámetszések, stb.), a készítendő szerszám típusa (kétoldali öntött vagy 3D-s kent), a felhasználandó gumi típusa, stb. A következő módszer egy alapvető út, hogy matematikailag meg tudjuk becsülni az anyagszükségletet akár önteni akarunk (pl.: PMC-121 széria), akár kent szerszámot készítünk (Brush-On™ 40, 50 vagy 60).

Öntött szerszám készítése

Tételezzük fel, hogy az adott modellünk a következő befoglaló méretekkel rendelkezik: 7.62 cm X 7.62 cm X 7.62 cm. A modell telibe öntéséhez szükség van egy kb. 10.16cm X 10.16cm X 10.16cm-es kalodára, ami megakadályozza a gumi szétfolyását.

Legegyszerűbb módszer arra, hogy megállapítsuk a szükséges gumi mennyiségét (térfogatát), az az, hogy kalodába rakjuk a modellt, és azt felöntjük vízzel. Annyi gumi fog kelleni, mint amennyi vízzel feltöltöttük a kalodát. Nagyon vigyázzunk arra, hogy az összes vizet távolítsuk el, és a modell legyen teljesen száraz, mielőtt a gumit beleöntjük.

Számítsuk ki a szükséges anyag súlyát: Ehhez előbb a szükséges térfogatot kell tudnunk, majd ezt, a sűrűségi adat segítségével súlyba tudjuk váltani.

A.) Számoljunk a fenti kaloda-mérettel, ami 1048 cm3.

B.) Számoljunk a fenti modell-mérettel, ami 442 cm3.

C.) Vonjuk ki a kaloda térfogatából a modellét, így megkapjuk a szükséges gumi mennyiségét: 1048 cm3- 442 cm3 = 606 cm3.

D.) Követlkező lépésként váltsuk át a térfogatot súlyra. Ehhez tudnunk kell a használt gumi fajlagos térfogatát (cm3/kilo). Ezt az adatot minden Smooth-On termék műszaki adatlapjára felvittük. A PMC- 121/30 esetében, ez a fajlagos tárfogat 963 cm3/kg. Ez azt jelenti, hogy 1 kg PMC-121/30 kitölt 963 cm3 teret.

E.) Most márcsak annyi a dolgunk, hogy a szükséges anyagmannyiséget elosszuk a fajlagos térfogattal, és máris megkapjuk a szükséges anyagmennyiség súlyát. Pl., esetünkben: 606 cm3/963 cm3 = 0,63 kg. Ez az anyag teljes súlyát (A + B komponensek együtt) jelenti.

Kent szerszám**

Ha az a célunk, hogy kent szerszámot készítsünk, (a fenti esetben pl.) akkor a gumit kb. 0,5-0,7 cm vastagon kell rákennünk az egész modellre, kivéve az alját. Így a modell 5 oldalát fogja borítani gumi.

1.) Számítsuk ki a bevonandó felület nagyságát:
Minden oldal egyenként 58 cm2.
Teljes terület: 5 x 58 cm2 = 290 cm2.

2.) Számítsuk ki a szükséges téfogatot: felület x vastagság: 290 cm2 x 0,63 cm = 184.4 cm3.

Használjuk ugyanazt a számítást, amit az előző esetben a D-részben. Váltsuk át a térfogatot súlyra, így megkapjuk a szükséges gumi mennyiségét.

**Összetett felületű szerszámoknál a negatívot részekre kell osztani, és a szükséges mennyiséget darabonként kell kiszámítani.

Öntés a "kesztyűre", avagy a tám-héj

A "kesztyű" szerszámokat általában úgy készítik, hogy a modellt beborítják modellgyurmával a kívánt vastagságban, ezután ráöntik a tám-héjat. A héj megkötése után a gyurmát eltávolítják a modell felszínéről, majd az így keletkezett üregbe beöntik a gumit.

**A felhasznált gyura mennyisége megfelel a későbbiekben felhasználásra kerülő gumi mennyiségével.

Becsüljük meg aszükséges gumi mennyiségét:

1.) Formáljuk a gyurmát téglatest alakúra és számítsuk ki a térfogatát.

Térfogat = alapterület x magasság.

2.) Használjuk fel a feljebb leírt metódust a tömeg kiszámolásához.

Másik megoldás:

1.) Mérjük le a gyurmát mérlegen.

2.) A modellgyurmák általában sokkal sűrűbbek a gumiknál, korrigálni kell a számítást a sűrűségek arányában. A legtöbb olaj alapú modellgyurma (plasztilin és Chavant Clay) sűrűsége kb. 1.5 g/cm3. A szerszámgumikéi jóval alacsonyabbak (pl. a PMC-121/30-é 1.04). Átváltás: 1.04 / 1.5 = 0.70

3.) Hogy a gumi mennyiségét kiszámoljuk, a gyurma tömegét szorozzuk meg a váltószámmal, így megkapjuk az eredményt, hogy mennyi gyurmára van szükségünk.

 

A kaloda megépítése

A kaloda feladata, hogy megtartsa a folyékony gumit (annak modellre öntése után) amíg meg nem köt. Ennek a doboznak nem kell bonyolult formájának lennie - a modell formájától és méretétől függően akár egy kávéscsésze is megfelel a feladatra. Amennyiben egy lapos, 2D-s modellt másolunk le, ami igényli a kalodát, sok előnnyel jár, ha azt magunk építjük meg.

 

Előnyök:

  • Könnyű megépíteni
  • Gyorsan összerakható
  • Újra felhasználható
  • Állítható (hozzáméretezhető a különböző nagyságú modellekhez)

Szükséges anyagok:

Az eredeti modell ebben az esetben: egy terracotta dombormű tábla.

Méretei: 38 cm x 27 cm x 2.5 cm

Lapos alaplemez - furnér- vagy akrillemez
Méretei: 51 cm x 41 cm x 1.3 cm

Fal darabok (4 db) - 5 cm x 7.6 cm-es fa vagy akril lemezdarab, valamint (4 db) - 5 cm x 56 cm-es fa vagy akril lemezdarab

Csavarok: 2.5 cm-esek, Satu

Hőlégfúvó

 

Összeépítés:

1. lépés: Vágjuk méretre és állítsuk össze a kaloda falait
A modellhez való alkalmazkodás jegyében, a falakat kb. 1,3 cm vastag akrillemezekből állítsuk össze. Azért akrilból, mert a legtöbb szerszámgumi könnyen leválasztható erről. De ugyanígy használhatunk fát is. 4 db-ot készítsünk a rövidebbik oldalnak (5 cm x 7.6 cm) és 4 db-ot a hosszabbiknak (5 cm x 56 cm). Ezeket a darabokat szereljük össze"L" alakba, 2,5 cm hosszú csavarokkal. (első kép)

2 lépés: Rögzítsük a modellt az alaplapon
Az alaplap legalább 2x olyan nagy legyen, mint a modell, hogy "legyen elég helyünk". Rögzítsük a modellt a hátsó éle mentén körben felhordott ragasztóval. Nyomjuk rá erősen a modellt az alaplemezre és alakítsunk ki tömítést ott, ahol a két test találkozik. Ez megakadályozza a gumit, hogy a modell alá folyjon.

3. lépés: Helyezzük el a falakat a modell köré
A falakat úgy helyezzük el a modell körül, hogy kb. 1-1,5 cm rés maradjon köztük. Ennyi lesz a negatív későbbi falvastagsága is. (második kép)

4.lépés: Rögzítsük a falakat egymáshoz
a gyorszárakkal szorítsuk egymáshoz a fal darabjait, majd tömítsük le minden olyan helyet, ahol a gumi kifolyhat. Ilyen helyek a darabok találkozási pontjai, valamint a fal és az alaplemez találkozása. Fontos: A nem megfelelően letömített kaloda idő- pénz- és anyagpazarláshoz vezethet. (harmadik kép)

5. lépés: Tömítsük a modellt Smooth-On SUPERSEAL-lel
A porózus anyagokból (gipsz, terrakotta, stb.) vagy a víz/kénbázisú agyagokból készült modelleket alaposan le kell tömíteni. Hordjunk fel 2 réteg SuperSeal-t az egész felületre és a körülötte lévő területre (az első réteget hagyjuk kb. 7 percig száradni, mielőtt a következő réteget felvinnénk; az utolsó réteget hagyjuk egy óráig száradni).

6. lépés: Hordjuk fel a formaleválasztót - Smooth-On Universal Mold Release-t
A könnyebb formaleválasztás miatt, használjunk Universal Mold Release-t, miután a SuperSeal megszáradt. Fújjunk egy vékony ködöt a modellre és a körülötte fekvő részekre. A második réteget ecsettel hordjuk fel. Ezt kövesse egy újabb köd-réteg, majd hagyjuk száradni 15 percig, mielőtt a gumit ráöntenénk.

7. lépés: Öntsük ki a gumit
Keverjük össze és öntsük ki a gumit a modellre és hagyjuk megkötni. Győződjünk meg róla, hogy a gumi minimum 1,3 cm-rel ellepi a modell legmagasabb pontját is. Hagyjuk megkötni a gumit egy éjszakán keresztül.

8. lépés: Távolítsuk el a falakat
Végül, miután a gumi megkötött, távolítsuk el a falakat a modell körül, majd válasszuk le a szerszámot az alaplapról.(negyedik kép)

Step 9. Demold.
Távolítsuk el a modellt a szerszámból.

figure 1.gif (10167 bytes)

figure 2.gif (86342 bytes)

figure 3.gif (48450 bytes)
figure 4.gif (5446 bytes)

 

 

Novia Kft.
1149 Budapest
Nagy Lajos király útja 108.

email: : info@smoothon.hu
Telefon: +36 1 222-1112
Fax: +36 1 222-1105